Pályázat azonosítószáma: TOP-2.1.3-16-TL1-2019-00010

Pályázat címe: Újireg Község belterületi csapadékvíz elvezetése

Kedvezményezett neve: Újireg Község Önkormányzata

Szerződött támogatási összeg: 380 126 048,- Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 100%

Projekt befejezési időpontja: 2023. év 12. hó 15. nap.

 

Projekt tartalmának bemutatása:

A projekt keretében Újireg Község teljes belterületi csapadékvíz rendezése valósult meg.

Újireg település csapadékvíz elvezető hálózatát a Fő utca (Jász utca) kivételével jellemzően földárkok alkották, melyek állapota többnyire elfogadható volt, azonban az árkok szelvénye, az átereszek mérete és állapota nem volt megfelelő, a lehulló csapadékvizeket nagyobb esőzések alkalmával nem tudták szabályozott módon elvezetni. Újireg Község Önkormányzata a település helyi vízkár veszélyeztetettségének csökkentése érdekében a TOP-2.1.3-16 kódszámú pályázati felhívás keretében valósította meg a csapadékvíz elvezető hálózat fejlesztését.

A kivitelezésben lényegében minden utca érintett volt: egyes szakaszokon teljes, máshol részleges mederburkolás történt, bizonyos szakaszokon csak profilozásra volt szükség, de több helyen teljesen új árok került kialakításra. Kapcsolódó beruházási elemként a kapubejárók átépítésére, valamint a szükséges műtárgyak beépítésére is sor került. A lehulló csapadékvizek az újjáépített árokrendszeren keresztül a Kulcsár patakon lévő halastavakba kerülnek bevezetésre.

A projekt eredményeként a település csapadékvíz elvezető rendszere hosszú távon alkalmassá vált funkciójának betöltésére.

Az építési beruházás mellett lakossági tájékoztató fórumokkal és növényültetési akcióval egybekötött szemléletformálási tevékenység is zajlott a projekt keretében. Szintén szemléletformáló célú volt az a tájékoztató anyag, amelyet a település valamennyi lakójához eljuttatott az önkormányzat – ebben a vízmegtartás, -gyűjtés, -hasznosítás, komposztálás és magaságyás készítés témájában találhattak sok hasznos információt az újiregi lakosok.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás