56-os emlékművet avattunk

Újireg Község Önkormányzata 2017. július 15-én 56-os emlékművet avatott fel a településen.

Az emlékmű az 1956-os Emlékbizottság támogatásával valósult meg.  Pályázaton a község 1 500 000 Ft támogatásban részesült.  Az önkormányzat az emlékművet a Faluház elhanyagolt területére tervezte, emiatt szükség volt a terület parkosítására, hogy a falu igazi Büszkeségpontja lehessen. A korábban felújításra került első rész melyet az Újireg Közösségéért Egyesület az előző évben készített, immár  a község egyik látványosságává vált.

Az emlékmű avatás szentmisével kezdődött ahol jelenvoltak a Potápi Árpád János Nemzetpolitikáért felelős államtitkár és a Nemzetőrség tagjai is. Velünk ünnepeltek a környékbeli hivatalok vezetői, polgármesterei és természetesen a falu lakosságának egy igen nagy része.

A polgármester úr beszédében hangsúlyozta, hogy „Egy ilyen kistelepülés életében mennyire fontosak az  ilyen rendezvények hiszen igaz, hogy fiatal település a miénk, de részesei vagyunk az  magyar történelem minden történésének még akkor is ha közvetlen személyhez nem köthető alkalmat ünneplünk. Fontos gyermekeinknek ezen a kis településen úgy felnőni, hogy tudják, nem az számít, hogy mekkora településen élnek akkor is a nagy  Magyarországhoz tartoznak.

Méltó helyen ünnepelhetünk ez után, itt helyben.”

A polgármester úr és az államtitkár úr beszédét követően Serbán Valentin plébános úr megáldotta az emlékművet. A Nemzetőrség tagjai segítségével megkezdődött a koszorúzás. A hivatalos személyek mellet koszorút helyezett el az Újireg Közösségéért Egyesület nevében Gáborné Kóczián Nikolett elnök, az Újireg Szépkorúak részéről Csikós Gyuláné és Tóth Mártonné, Újiregi Cigányok szervezete képviseletében Orsós Tiborné, az Újiregi Baráti kör elnöke Fazekas Ferencné és Mózsa Géza egyesületi tag, a Tam-Bau Kft,  a Bale-Bau Kft és a Nemzetőrség részéről Hőninger Peter nemzetőr.

Az ünnepélyes ceremóniát az újiregi gyermekek szívhez szóló szereplése tette teljessé. Major Orsolya, Orsós Rebeka, Lovas Laura csodálatos versét Horváth Hajnal Cinka éneke követte. A kislány hangjától elérzékenyülve állt mindenki.

A résztvevőket az önkormányzat a Faluházban állófogadáson vendégelte meg.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Megszakítás